Какво е DeFi Tokens (DeFi)

Децентрализираните финансови токени, или по-известни като DeFi токени, са децентрализирани приложения, които работят на блокчейни с интелигентни договори. Те имат за цел да трансформират банките, борсите и други традиционни финансови системи чрез използването на криптовалути, като намаляват или елиминират нуждата от трети страни.

Повечето от DeFi токените работят на блокчейн на Ethereum. Потребителите могат да търгуват, да получават заеми, да печелят лихва и др. Въпреки шума и изключителната си доходност, DeFi токените се считат за високорискови инвестиции с висока волатилност.

Някои популярни DeFi токени включват Uniswap (UNI), SushiSwap (SUSHI), PancakeSwap (CAKE), Wrapped Bitcoin (WBTC), Dai (DAI), Compound (COMP), Avalanche (AVAX), Chainlink (LINK).

Това е финансова система, която не е изградена на основата на банковата инфраструктура, която познаваме, а върху блокчейн технологията и по-конкретно върху етериум блокчейн платформата. Тя представлява нещо като суперкомпютър, но е напълно децентрализирана, което означава, че не говорим само за един компютър, а за 10 000 компютъра по света, които са свързани и предлагат две неща – съхранение на данни и изчислителна мощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.